Schimmel en vochtige muren: hoe raak je ervan af?

Het woord schimmel is al genoeg om iemand in elkaar te laten krimpen. Ja, schimmel kan goed zijn! Zo is het essentieel bij het maken van bijvoorbeeld brie en penicilline en noodzakelijk voor de afbraak van organisch materiaal in de natuur, maar het kan ook heel erg slecht zijn, vooral als het in je huis groeit op vochtige muren. Schimmelsporen verspreiden zich gemakkelijk en kunnen niet volledig worden uitgeroeid. Bovendien kan het overal groeien: op tapijt, kleding, eten, papier en zelfs op plaatsen die je niet kunt zien, zoals de achterkant van gipsplaten, gebieden aan de binnenkant van muren. Bijvoorbeeld rond lekkende of condenserende leidingen en boven plafondtegels. Niet alleen is een schimmelprobleem moeilijk en duur om er vanaf te geraken, schimmel kan ook allergenen en irriterende stoffen produceren die je gezondheid in gevaar kunnen brengen. Omdat schimmel enkel kan ontstaan waar het vochtig is, dien je je huis regelmatig te controleren op vochtige muren. Een schimmelprobleem kan een simpele kwestie zijn van een dak dat lekt vanwege beschadigde dakgoten. Het water dat binnensijpelt, zal in je muren trekken. Vochtige muren zullen in het begin misschien niet meteen opvallen, maar al snel zal zich schimmel beginnen vormen. Om vochtige muren te vermijden kun je je dakgoten regelmatig laten schoonmaken en inspecteren op schade. Repareer ze indien nodig en let op watervlekken na een storm die op een lek kunnen duiden.

Wat kun je doen als je je zorgen maakt over schimmelgroei op vochtige muren in je huis?

De beste aanpak is schimmel voorkomen voordat het een probleem wordt. En de sleutel tot schimmelpreventie is eenvoudig: vochtregulering en het meteen behandelen van vochtige muren! Het is bijna onmogelijk om je huis schimmelbestendig te maken, maar je kunt het wel schimmelwerend maken. Doe een audit van je huis: waar zijn de probleemgebieden? Gaat de kelder overstromen? Merk je vaak condens op een raam op de bovenverdieping? Is er een watervlek in het plafond door een aanhoudend lek? Voorkomen dat schimmel groeit of zich verspreidt, kan net zo eenvoudig zijn als het weghalen van een tapijt in een vochtige kelder, het plaatsen van schimmelbestendige producten of het repareren van beschadigde dakgoten. Wat het probleem ook is, pak het nu aan. Het kost misschien wat geld, maar het zal zeker duurder zijn als je vochtige muren onbehandeld blijven en de schimmel ongecontroleerd verder kan blijven groeien. Schimmel kan niet groeien zonder vocht, dus pak meteen de problemen van vochtige muren aan. Water dat binnensijpelt in de kelder na een zware regenval, ophoping van vocht na een lekkende leiding, zelfs een vochtige vlek op het tapijt moet binnen 24 tot 48 uur worden gedroogd. Als je een overstroming hebt ervaren, verwijder je alle items en meubels in huis die niet volledig kunnen worden gedraagd. Zelfs alledaagse gebeurtenissen hebben aandacht nodig: laat geen natte spullen rond het huis liggen en zorg ervoor dat je de vloer en de muren droogt na een douche. Laat geen natte kleding achter in de wasmachine, waar schimmel zich snel kan verspreiden. Hang ze op om te drogen – bij voorkeur buiten of ergens waar een goede luchtcirculatie heerst. Andere dingen die je kunt doen:

  • verbeter de luchtcirculatie in je huis
  • leid overtollig water weg van je huis, voordat het in de fundering trekt
  • controleer de vochtigheid binnenshuis

Huur de beste professionals in

Schimmel en vochtige muren kunnen hardnekkige problemen zijn. Maar met de afdichtingssystemen van Koster is geen enkel probleem onoplosbaar. Om die reden is Koster ook de marktleider in de bestrijding van vochtige muren. Het enige wat jij moet doen, is hen vandaag nog contacteren via www.koster-afdichtingssystemen.nl en zij doen de rest!

Lees meer…