Powerbank, oplossing voor lege batterijen

Kent u het probleem: uw trein heeft vertraging en net op het moment dat u naar huis wilt bellen om te zeggen dat u er pas later zult zijn, merkt u dat de batterij van uw mobiel helemaal leeg is. dit is natuurlijk ontzettend vervelend, helemaal omdat u niet altijd uw oplader bij de hand hebt en ook al zou u dat wel hebben, in de trein zijn geen stopcontacten aanwezig. Gelukkig is dit probleem gemakkelijk op te lossen door een powerbank te gebruiken. Met een powerbank hebt u namelijk altijd extra stroom bij de hand en kunt u er snel voor zorgen dat uw accu weer helemaal is. Zo komt u dus nooit meer voor het probleem te staan dat u een lege batterij hebt en geen mogelijkheid hebt om op te laden. Een powerbank is daarmee niet alleen een ideale oplossing voor mensen die vaak met de trein reizen, het komt in heel veel andere situaties ook goed van pas. Festivalbezoekers kennen het probleem van lege accu’s bijvoorbeeld maar al te goed. Bij meerdaagse festivals slaapt u vaak in een tentje en er zijn maar een paar stopcontacten beschikbaar voor alle bezoekers die er zijn. Het lukt dan natuurlijk nooit om er zomaar een te bemachtigen. Ditzelfde geldt voor fietsvakanties of wandelvakanties waarbij u in tenten overnacht, ook dan komt een powerbank natuurlijk zeer goed van pas als extra stroomopslag. Of wat dacht u van een verblijf in een hostel? U laat uw smartphone natuurlijk niet graag onbeheerd achter in een ruimte waar iedereen maar in en uit kan lopen. Ook dan is het heel erg fijn dat u niet afhankelijk bent van netstroom, maar dat u gewoon gebruik kunt maken van een powerbank om uw mobiel weer helemaal op te laden.

Hoe werkt een powerbank?

Een powerbank biedt dus een ideale oplossing voor heel veel verschillende situaties. Maar hoe werkt dit apparaatje nu eigenlijk precies? In feite is het gewoon een stroomopslag. U sluit dit opslagapparaat aan op netstroom en vervolgens wordt de Lithium-ion accu opgeladen. Vervolgens kunt u de powerbank overal mee naar toe nemen en op het moment dat bijvoorbeeld de batterij van uw telefoon leeg is, sluit u deze met uw usb kabel aan op dit opslagapparaat. Deze zal er dan voor zorgen dat uw batterij weer opgeladen wordt. Dit is natuurlijk ideaal voor als u slechts eenmaal opladen hoeft te overbruggen, maar wat nu als u een lange fietsvakantie gaat maken, hoe lost u dit dan op? Dan kunt u kiezen voor een powerbank die werkt op zonne-energie. Gedurende de dag hangt u dit apparaatje dan bijvoorbeeld aan uw fietstas of rugzak en kan deze zich helemaal opladen, waarna u er ’s avonds weer andere accu’s mee op kunt laden. Zo hebt u dus altijd stroom bij u. Met een powerbank kunt u bovendien niet alleen de batterij van uw telefoon weer opladen, het werkt met heel veel verschillende apparaten. U kunt dan denken aan uw fototoestel, maar ook aan uw mp3 speler, uw gps systeem, uw tablet en zelfs uw elektrische sigaret. De enige voorwaarde is dat het apparaatje wat u op wilt laden beschikt over een usb aansluiting beschikt. Zo kunt u met behulp van de powerbank dus altijd en overal al uw accu’s weer volledig opgeladen krijgen, zonder dat u eerst hoeft te wachten tot u een stopcontact tot uw beschikking hebt.

Verschillende mogelijkheden

Lijkt het u nu ook heel erg handig om over een powerbank te beschikken? Bijvoorbeeld omdat u vaak met de trein reist of van kampeervakanties houdt? Of omdat u veel festivals bezoekt? Dan is het goed om te weten dat er verschillende mogelijkheden zijn op dit gebied. Deze apparaatjes verschillen namelijk:

  • wat betreft het vermogen dat ze hebben
  • wat betreft de manier van opladen
  • wat betreft de hoeveelheid aansluitingen die zij hebben

Over de manier van opladen hebben we het zojuist al gehad, de meeste exemplaren dient u op te laden via netstroom en sommige varianten werken op zonnecollectoren. Het vermogen van een powerbank is ook sterk verschillend. Er zijn varianten verkrijgbaar die een vermogen van 2600 mAh hebben, terwijl de sterkste maar liefst 12.000 mAh hebben. Kiest u voor het laagste vermogen, dan zit daar voldoende stroom in om eenmaal een accu op te laden, terwijl u bij de hogere vermogens meerdere malen een accu kunt opladen voordat u de powerbank zelf weer op moet laden. Dit is dus een belangrijk verschil. Nu zult u misschien denken dat het verstandig is om dan maar voor het grootste vermogen te kiezen, maar dit brengt ook nadelen met zich mee. Hoe meer opslagcapaciteit er nodig is, hoe groter het apparaatje moet zijn. Hierdoor zijn de exemplaren met de kleinste vermogens het meest handzaam, deze zijn nauwelijks groter dan een lippenstift en daardoor erg gemakkelijk om overal mee naar toe te nemen. Een powerbank met wat meer vermogen wordt dus ook qua formaat groter en ook wat zwaarder. Het is dus afhankelijk van de situaties waarvoor u het apparaatje wilt gaan gebruiken wat voor u de handigste keuze is. Een laatste verschil is de hoeveelheid aansluitingen die er mogelijk zijn. Bij veel exemplaren kunt u slechts één accu tegelijk laden, terwijl u bij anderen meerdere tegelijk aan kunt sluiten, waardoor het effectiever werkt. Dit zijn dus allemaal zaken om in overweging te nemen als u een powerbank aan wilt gaan schaffen.